Dagene etter…

Har egentlig ikke orket å gjøre så mye etter julebordet på fredag. Hadde en håndballkamp med minsten lørdags morgen, og siden mannen har jobbehelg, måtte jeg følge der. Jeg synes det er kjempestas å se på minsten spille, både han og resten av laget koser seg maks når de spiller, og de begynner å bli ganske flinke!! Men lørdag morgen etter en fredagskveld ute burde blitt tilbragt i sofaen… men men..

Lørdagen gikk forsåvidt greit. Jeg var veldig sliten, men klarte ihvertfall å fungere sånn halvveis. Da var det verre med søndag og mandag. Det var akkurat som om jeg mistet all kontroll og all kraft i kroppen. Jeg skalv i beina, og hodet var så slitent at jeg gråt og gråt og gråt. Ikke klarte jeg å føre en skikkelig samtale heller. Jeg var absolutt ikke lei meg, men gråt, det gjorde jeg. Jeg var rett og slett helt gjennomsliten!!!

Den der følelsen er helt forferdelig. Og det er ikke så enkelt å forklare for omgivelsene heller. Nå kjenner heldigvis mannen min meg veldig godt, så han forsto at jeg var veldig sliten. Barna prøver jeg helst å skjerme så godt jeg kan, men de fikk jo med seg at jeg var ekstremt sliten. Heldigvis er de gamle nok til å forstå litt ihvertfall, og jeg er alltid veldig klar på at jeg «bare» er veldig sliten, det at jeg er så sliten har absolutt ingenting med dem å gjøre, og at jeg kommer til å bli i litt bedre form etter noen dager dersom jeg tar det litt rolig.

Det er så veldig rart det der med den slitenheten. Nå kan jeg vel med sikkerhet si at det var fredagskvelden som tippa hele lasset, men likevel, å bli SÅ sliten?? Jeg slutter aldri å forundre meg. Det er litt sånn at jeg egentlig skjønner at andre ikke helt forstår hvor galt det er. For hadde jeg ikke levd midt oppi det, hadde jeg aldri i verden forstått det selv. Eller, jeg forstår det jo fremdeles ikke selv!!

Likevel er det litt sårt når jeg etter julebord og håndballkamp får spørsmål som «hva skal dere finne på resten av helga da?» Et helt naturlig, greit og hyggelig spørsmål. I utgangspunktet. Men etter årevis med denne utmattelsen/fatiguen så kjenner jeg at de aller nærmeste kanskje kunne forstått at jeg klarer ikke mer i løpet av helga når jeg har gjort en «stor» ting. Jeg er utslitt. Utmattet. Og må passe på så jeg ikke går rett i bakken. Det er ikke tiden for store planer liksom. Og ja, jeg vet at de mener det godt, så absolutt. Det bare understreker for meg at de ikke helt har skjønt alvorligheten i situasjonen. Og følelsen av at man må forsvare at man ikke skal være i noe særlig aktivitet i de påfølgende dagene er rett og slett litt sår…

For en del år siden fant jeg «The spoon theory» som er skrevet av Christine Miserandino. Det forklarer på en glimrende måte hvordan man ikke har energi til alt, men må spare og prioritere på energien. Mange bloggere og nettsteder har i årenes løp publisert teksten, og skrevet den om på sin måte. Den burde leses av alle som ikke helt skjønner det der at mange har begrenset med krefter å bruke i løpet av en dag. Samme hvor friske de kanskje kan virke. Du finner den originale teksten her: https://butyoudontlooksick.com/articles/written-by-christine/the-spoon-theory/ 

Det hender at formen er ok etter aktiviteter. Og da har jeg ofte bare gitt på og gjort mer. Det har jo gått bra! En dag eller to… Men resultatet har vært den irriterende «forsinkede» trettheten». Og da er det jo helt katastrofe at jeg har kjørt meg enda mer ned i energi enn det som var nødvendig i utgangspunktet. Så jeg har lært meg å ta litt forholdsregler, og heller «teste formen» i perioder der alt ligger tilrette for det. Altså at jeg har mulighet for å hvile i ettertid. Men jeg gir meg aldri helt med å teste om jeg klarer å bli i litt bedre form!!

Nå er jeg fremdeles utslitt, så jeg ligger strekk ut på sofaen og satser på å ha litt krefter til ungene kommer hjem, middagslaging og leksehjelp. Det er tross alt det viktigste å ihvertfall være der for dem!! Det aller verste jeg vet er de dagene  jeg er så sliten at jeg føler at jeg ikke stiller nok opp for ungene. Men jeg er jo samtidig heldig som klarer å stille opp så pass som jeg gjør ❤

Photo by Pixabay on Pexels.com

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..